Zaterdag 30 april vindt in het Antwerpse Sportpaleis wederom de gekende Nekka-Nacht plaats. Elk jaar wordt een Nederlandstalig artiest in de schijnwerpers gezet. Dit jaar valt Thé Lau deze eer te beurt. Thé Lau is bekend als zanger van The Scene.

Twintig jaar geleden brachten ze hun intussen legendarische cd ‘Blauw’ uit met instant klassiekers als ‘Blauw’, ‘Rigoureus’ en ‘Iedereen is van de wereld’. Geen beter moment om Thé Lau en The Scene als centrale gasten uit te nodigen op de Nekka-Nacht.

Het Sportpaleis zal meermaals uit z’n dak gaan wanneer al hun beste nummers de revue passeren. Wie de soloreputatie van Thé Lau kent, weet ook dat muziek niet altijd hard moet zijn om karakter te hebben en we dus ook heel wat beklijvende akoestische momenten mogen verwachten.

Naar goede Nekka-gewoonte heeft Thé Lau ook een handvol muzikale gasten uitgenodigd en niet van de minste.

Met Arbeid Adelt! staat meteen een stukje Vlaamse muziekgeschiedenis op de planken. Het begon meer als een grap, maar het elektropopgroepje rond Marcel Vanthilt veroorzaakte in 1983 wel een kleine aardverschuiving met absurdistische nummers als 'De dag dat het zonlicht niet meer scheen' en 'Lekker westers'. De jonge helden van toen hebben hun kuren nog lang niet verleerd en staan scherper dan ooit.

Minstens even geschift zijn de mannen van Clement Peerens Explosition, met dat verschil dat zij niet gespeend zijn van enig muzikaal talent. Meer nog, zonder scrupules noemen ze zich de beste rockgroep van Antwerpen (op dEUS na, maar die zingen niet in een wereldtaal als het Antwerps). Clement komt zijn nieuwe cd voorstellen met niets aan de verbeelding overlatende nummers als ‘Boerinnenbinnendoen’, ‘Nen onnozeleir komt nooit alleen’ en ‘Ik heb in iet gebeten’.

Geen beter tegengewicht voor al dat testosteron dan de warme stemmen van Sarah Bettens (K’s Choice) en Eva De Roovere. Zij stonden met stip bovenaan het verlanglijstje van Thé Lau. Wie zou er geen duet willen met Sarah Bettens? Met haar uniek stemtimbre weet ze van ieder lied een breekbare parel te maken. In combinatie met de ruwe doorleefde stem van Thé Lau moet het één van de kippenvelmomenten van de avond worden.

Eva De Roovere heeft net een nieuwe cd uit en komt ‘Mijn Huis’ met de nodige trots voorstellen. Haar vorige successen hadden nog vele vaders, maar voor deze derde ging ze resoluut haar eigen weg. Eva De Roovere lijkt hiermee haar vaste stek gevonden te hebben. Na een lange muzikale zoektocht is ze thuisgekomen en wij, gelukzakken, mogen even binnenkijken.

Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) heeft al meermaals in interviews gezegd dat Thé Lau één van zijn grote muzikale helden is. Dat ze elkaar persoonlijk hebben leren kennen, hebben we te danken aan Yasmine. Sindsdien delen ze regelmatig het podium. In 2009 speelden ze al eens samen op de Nekka-Nacht en dit jaar dus opnieuw.

Ook Tom Barman, met dEUS vaandeldrager van onze vaderlandse rockscene, komt hulde brengen aan Thé Lau. Eerder zong hij al mee op de cd ‘2007’ van The Scene en nu doet hij het met plezier nog eens over. Tom Barman, live in het Sportpaleis, in het Nederlands... Dit moet de Nekka-Nacht zijn.

Vanuit Nederland brengt Thé Lau drie bijzondere gasten mee. Zij behoren tot een nieuwe lichting artiesten die het momenteel maken boven de Moerdijk. In Vlaanderen zijn ze vooralsnog onbekend, maar dit zal niet lang meer duren.

De eerste in het rijtje is de Amsterdamse rapper Lange Frans. Hij scoorde al een flink aantal hits samen met Baas B, maar het kwam tot een breuk . Nu staat hij er terug met een eerste soloplaat. ‘Zing voor me’, een duet met Thé Lau waarin hij de ziel van Nederland blootlegt, is intussen uitgegroeid tot een overweldigend succes.

Katarina Vermeulen zingt zelf liever in het Engels en als singer-songwriter gaat ze haar eigen weg. De liedjes van haar vader, Bram Vermeulen, zingt ze vaak thuis (“omdat ik er vrolijk van word”), maar zelden voor een publiek. Op de Nekka-Nacht zal ze een uitzondering maken en samen met Thé Lau een kleine hommage brengen.

Misschien nog het meest bekend bij ons is Renee van Bavel. In 2009 werd ze tweede in de Nekka-wedstrijd en mocht ze met de Kleine Avonden al een tournee door ons land maken. Met een stem die afwisselend schuurt en streelt, zijn ballads haar ding.

Jan De Smet zal de avond aan elkaar praten, al is ‘spelen’ misschien een beter woord. Zijn kompanen van De Nieuwe Snaar laat hij deze keer thuis, maar hij brengt wel een hele hoop instrumenten mee om links en recht bij te springen met een streepje accordeon of een vleugje ukelele.

Kortom, deze 18de editie van de Nekka-Nacht belooft weer een bijzonder gevarieerd concert te worden met stuk voor stuk unieke optredens en eenmalige duetten, één groot feest dat geen enkele fan van het Nederlandstalige lied mag missen.